LAZER VEYA FOTO EPİLASYON

Yazan sahap 23/03/2019 0 Yorumlar

LAZER VEYA FOTO EPİLASYON

 

Günümüzde en gelişmiş lazer cihazlar: Ruby Lazer, Alexandrite Lazer, Diode Lazer ,Neodmıum (Yağ Lazer) Foto Epilasyon - İntense Pulse Light (İPL)  694-1064 nm dalga boyunda çalışan cihazlardır. Kıla siyah renk veren melanin bulunduğu bölgeye yüksek ısı vererek kıl kökünü oluşturan keratinin yakılarak yok edilmesine dayanır. Çok özel ve sağlıklı koşullarda uzmanları tarafında yapılmaz ise bölgeye telafisi olmayan zararlar verir. En gelişmiş lazer cihazları ile en profesyonel kişilerce uygulanırsa sadece siyah kıllarda maksimum % 60-70 başarı elde edilir. Bu başarı maksimum kıl folikülün kendini yenileme süresi kadar olur. Çünkü lazer sadece kıl oluşumunun son aşaması olan keratinin bulunduğu yeri yakar .Oysa kıl oluşumunu sağlayan sebasöz deki amino asitleri ve oluşum evrelerine  hiç zarar vermez. Sabasöz de oluşan melanosit kök hücreleri ve aminoasitlerin peptileşme (keratin poroteinine dönüşmesine) engel olmazlar. 

Yüksek doz ve uygun olmayan cilt rengine (örneğin esmer ciltlerde) sahip kişilerde daha sık olmak üzere yanık, su toplama, ciltte açık renk beneklenme, koyu renk beneklenme, cilt üzerinde kabuklanma gibi yan etkiler olarak görülebilmektedir.

En önemlisi son dönemlerde yapılan çalışmalarada lazer ve foto epilasyon kılları yok etmek yerine paradoksal (durağan kıl köklerini ve kılları uyararak harekete geçmesini sağlayarak  yoğun kıllanmalara sebep olmaktadır.  Bu yan etki özellikle hormon bozukluğuna bağlı kıllanma durumu olan hastalarda ve sıklıkla yüz-boyun bölgesinde görülmektedir. Epilasyon uygulanan bölgeye komşu cilt bölgesi üzerinde uyku durumunda olan kıl hücreleri ışık ve ısının etkisi ile üretken duruma geçerek kıl üretmeye başlamakta böylece epilasyon uygulanan bölgede kıllar azalırken buraya komşu bölgelerde kıllanmada artış meydana gelmektedir.

Lazer veya foto epilasyon uygulamasında lazerin ışık miktarı,  süresi ve dalga boyu önemlidir: Kıl köklerinin derinliği deri yüzeyinin 2-5 mm altındadır. Bu nedenle lazer ışını dalga boyunun cilt altında 2-5mm derinliğine kadar ulaşması gerekmektedir.  Güvenli tedavi için, cilde gönderilecek ışının dokuya zarar vermeden, kıl kökünde yüksek düzeyde tahribat yapması beklenir. Buna göre ışının jul cinsinden enerji(460 kj/mol) değerleri ve milisaniye(1/10sn) cinsinden gönderilme süresi ve sıklığı; kişinin cilt rengi, kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle lazer uygulamaları uzman hekimler tarafından ve bakım ve kontrolleri yapılmış cihazlar ile yapılmalıdır. cihazların dalga boyu frekans ayar bakımları yetkin uzmanlarca yapılmadığında çevre dokulara zarar vermekte, ayrıca hücre içi sıvı kaybına neden olduğu içinde doku harblanmasına neden olmaktadır.

Yorum Yaz