KILA KÖKTEN ÇÖZÜM

Yazan sahap 23/03/2019 0 Yorumlar
KILA KÖKTEN ÇÖZÜM
 
 
OSKAR DERMA GLABRİS LOSYON
OSKAR DERMA GLABRİS LOSYON
 
 
KILIN YAPISI VE ANATOMİSİ
 
 
 
 
KILIN YAPISI VE ANATOMİSİ
 
 

KIL KÖKÜ :

DERMAL PAPİLLA :

 Matriks hücreleri tarafından çevrelenmiş yumurtamsı görünümlü papilla, tüy oluşumunu başlatan ilk sinyallerin gönderildiği yerdir. Bu sinyaller ilgili folikül hücrelerindeki reseptörlere bağlanırlar. Sitokinler, hedef hücrenin tipine göre bölünmeyi pozitif veya negatif yönde etkileyen proteinlerdir. Androjenlerin etkisiyle gönderilen sitokinler ilgili reseptörlere bağlanarak kıl oluşumuna neden olur. Reseptörlerin başka maddeler tarafından tutulmuş olması, sitokinlerin dolayısıyla ilgili hücrenin işlevini etkiler.

 

MATRİKS :

Papillayıçevreleyen ve sitoplazmalarında çok sayıda ribozom ve mitokondri bulunan matriks hücreleri hızla bölünerek kıl oluşumunda önemli rol oynar.

 

İÇ KÖK KILIFI : Melanin içermeyen, keratin izole olmayan İç kök kütikulası, Huxley ve Henle Tabakalarından oluşur.

 

DIŞ KÖK KILIFI:

 Dış kök kılıfı, birkaç sıra hücreden oluşmuştur ve bulbusun alt düzeyinden yağ bezi kanalı girişine doğru uzanarak folikülü bir eldiven gibi sarar. Anajenfazın erken dönemlerinde bölünerek uzar, ancak ileri dönemde bölünmeleri durur.

 

FOLÜKÜL :

Kılın derisinin yağ tabakasına gömülmüş, küçük bir girinti olan saç kökünden çıkar. Kıl kökünün çevresinde ve bitişiğinde saçları kayganlaştıran yağı (sebum) salgılayan salgı bezleri bulunur. Vücutta farklı derinliklerde (örneğin kaşta 2-2.5 mm, kolda 3 mm, koltukaltında 3-3.5 mm, kasıkta 3-4 mm, bacakta 2-3 mm) bulunan folikül, saçın içinde büyüdüğü yapıdır.

Kıl derisinde bulunan kıl foliküllerinde, saç yapımından sorumlu hücreler tarafından üretilir. Kıl, beslendiği, büyüdüğü, geliştiği yerdir.

 

KIL SOĞANI:

Kıl kökünün deri içinde kalan kısmının en uç bölümüne kıl soğanı denir. Kıl soğanı canlı ve sürekli bölünen hücrelerden oluşmuştur. Bu hücreler silindirik yapıdaki uzun, ince kıl  liflerini üretirler. Kıl soğanında ayrıca, kıla rengini veren pigmentleri üreten hücreler de bulunur. Bu pigmente melanin, onu üreten hücrelere de melanosit denir.

Yorum Yaz